Des de Qidat us apropem informacions útils. En aquest cas es tracta d’un article aparegut al diari 20 Minutos el passat mes de maig. Esperem que us agradi.

El Govern donarà suport a la gent gran que desitgin romandre en els seus domicilis

 

El Govern de Cantàbria donarà suport a les persones grans que desitgin romandre en els seus domicilis i impulsarà un model d’atenció centrada en la persona per donar resposta d’una manera més integral i personalitzada a les necessitats i expectatives de les persones, tant en la seva promoció i prevenció de la salut, com en el seu tractament, atenció i cura. Així es desprèn de l’estudi que la Direcció General de Política Social ha encarregat a la Fundació Pilars per millorar la qualitat dels serveis públics d’atenció domiciliària, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i la Teleassistència Domiciliària (TAD), i que ha estat presentat avui a la sala d’actes de l’ONCE.

L’acte ha comptat amb l’assistència de la directora general de Política Social, Ana Isabel Méndez; directora general de l’Institut Cántabro de Serveis Socials (ICASS), Felisa Lois; la presidenta i fundadora de la Fundació Pilars, Pilar Rodríguez, i el seu vicepresident, Gregorio Rodríguez, ha informat el Govern. Entre les millores que proposa l’estudi destaca una major coordinació dels serveis municipals i autonòmics del SAD i del TAD, a més de potenciar els processos de planificació i gestió.

També proposa una major autonomia dels usuaris en la presa de decisions i que en el SAD s’incorporin prestacions d’acompanyament i suport personalitzat; assessorament i formació sociosanitària en el propi domicili per a les famílies cuidadores; ocupació estable i de qualitat en el sector; i una avaluació permanent en la qualitat dels serveis.

Méndez ha advocat per facilitar i fomentar el benestar de les persones que són ateses en els seus domicilis, així com la seva independència i autonomia, amb un tracte personalitzat. “El creixement demogràfic negatiu, els canvis en les formes de vida, la transformació dels nuclis familiars, la incorporació efectiva i igualitària de les dones en el món laboral i l’escassa coresponsabilitat familiar en les cures ens ha obligat a reorganitzar els sistemes d’atenció sanitària i social “, ha explicat.

Per això, ha defensat la importància d’avançar en la implantació del model d’atenció centrada en la persona en els serveis d’atenció domiciliària “perquè la societat demana i exigeix ​​que s’apliqui a les persones grans que es trobin en situació de fragilitat o dependència i vulguin viure en els seus propis domicilis “. Un model que, segons ha dit, ha de basar-se en el principi d’autonomia personal i la continuïtat de l’atenció; la coordinació per a una atenció integrada entre nivells de serveis socials i altres sectors; la millora contínua de la qualificació professional dels treballadors, i situant la història de vida de cada usuari com a element clau de la personalització del servei.

Tot això complementat amb una sèrie de serveis de proximitat, d’accessibilitat a l’habitatge i de promoció de l’autonomia personal, “ampliant la intervenció perquè sigui més comunitària i tingui en compte la participació i inclusió social de les persones que es troben en situació de fragilitat i dependència “. La proposta de canvi que planteja aquest estudi pretén trobar una via de millora de la coordinació entre l’Administració regional i els ajuntaments a l’hora de donar resposta a la dualitat dels serveis d’atenció domiciliària i de teleassistència domiciliària, així com als diferents tipologies d’atenció i el sistema d’atenció primària sanitària.

La directora general de Política Social ha recordat que l’objectiu fonamental d’aquest tipus d’estudis és contribuir a l’assoliment del reconeixement de la dignitat i desenvolupament de l’autonomia de la persona, així com una actuació integral i integrada en la qual la prevenció i rehabilitació ocupen un lloc central juntament amb la reorganització dels serveis i un nou concepte d’aquest tipus de serveis sociosanitaris. En aquest sentit, entre les propostes de millora dels professionals del sector i que estan incloses en l’estudi de la Fundació Pilars destaca l’exigència d’evitar una excessiva rotació dels professionals, i la limitació de la competència exclusivament via preus entre proveïdors.

També advoquen per potenciar l’atenció personal i un major suport a la família cuidadora; un major pes de les clàusules socials en els contractes públics; la unificació del paper del coordinador i del gestor de fase; la coordinació entre els serveis socials i sanitaris, així com l’avaluació de resultats o qualitat de vida de persones usuàries, familiars i auxiliars.

Veure l’article sencer aquí